Posted on

Düğün Fotoğraf Çekimi Rehberi

Çok güzel düğün fotoğrafları çektirmek istiyorsunuz fakat nereden başlamalı ve nelere dikkat etmeli bilmiyor musunuz? İşte bu rehber tam sizler için.

Düğün fotoğrafçılığı

Pozlar

Randevu

Dış çekim

Çeşme’de düğün fotoğrafı çektirmek


Düğün Fotoğrafçısı Kime denir?


Kendisini düğün fotoğrafçılığı alanında uzmanlaştırmış kişiye “düğün fotoğrafçısı” denir.

Düğün Fotoğrafçısının özellikleri

Düğün fotoğrafçısı bayan yada erkek olabilir. Düğün fotoğrafçılığı, fotoğrafçılık alanında uzmanlık isteyen bir meslektir. Düğün fotoğrafçısı gelin-damat ile birlikte çalışarak ortaya güzel fotoğraflar çıkartır. Bu yüzden düğün fotoğrafçılığı mesleğini seçen kişinin insan ilişkilerinin iyi olması gerekir. Çünkü fotoğrafı çekilecek olan gelin ve damattır. Hayatlarında ilk defa düğün fotoğrafı çektirecek olan çift fotoğraf çekimi esnasında heyecanlanabilir yanlış pozlar verebilir. Tam bu noktada devreye fotoğrafçının insan ilişkileri girer. Heyecanlı çiftle diyaloğa girerek pozun güzel çıkması için onları yönlendirir. Böylece birbirinden güzel düğün fotoğrafları çekilmiş olur.

Düğün fotoğrafçısının belli başlı ekipmanları

Düğün fotoğrafçısının kullandığı ekipmanlar zamana, şartlara ve yaratıcılığa bağlı olarak sürekli değişiklik gösterir. Aşağıda hemen hemen her düğün fotoğrafçısının kullandığı standart sayılabilecek bazı ekipmanlar yer almaktadır.

  • DSLR fotoğraf makinesi (ve yedeği)
  • Geniş açı, portre ve zoom lensler
  • Taşınabilir ışık kaynağı (Tefe flaşı, akülü taşınabilir softbox vb.)
  • Reflektör (ışık yansıtıcısı)

Düğün fotoğrafçılığını kimler yapar?

Düğün fotoğrafçılığını bu işi meslek edinmiş herkes yapabilir. Müşterilerin mağdur edilmemesi ve yasalar gereği işyeri sahibi olan fotoğrafçıların yapması doğrudur.

Düğün fotoğrafı ücreti ne kadar?

Düğün fotoğrafçılığı ücreti çok değişkendir. Fotoğrafçıdan fotoğrafçıya, alacağınız paketten pakete fiyatlar değişiklik gösterir. Ama genellikle hangi ilde yaşıyorsanız o bölgenin fiyat ortalamasında ücretlendirilir. Çok genel olarak düşünecek olursak düğün fotoğraf çekim ücretleri ortalama 1.000tl ile 10.000tl arasında ücretlendirilir. Çalışmak istediğiniz düğün fotoğrafçının düğün paketleri varsa bütçenize göre o paketlerden birini seçebilirsiniz.

Düğün fotoğrafı fiyatları neden farklılık gösterir?

Düğün fotoğraf çekimi fiyatları fotoğrafçıdan fotoğrafçıya, yaşadığınız bölgeye ve seçtiğiniz pakete göre farklılık gösterir. Bazı fotoğrafçılar az sayıda düğün fotoğrafı çekiyordur fiyatı da bu yüzden yüksek olabilir. Tam terside olabilir. Veya fotoğrafçının kullandığı ekipmanlar oldukça pahalıdır bu nedenle o fotoğrafçının çekim ücretleri piyasa ortalamasından biraz daha pahalı olabilir.

Hangi düğün paketini seçmeli?

Düğün paketi seçiminde çiftin beklentileri çok önemlidir. Hangi paketin seçileceği birazda bütçenizle ilgilidir. Genellikle evlenecek çifte bir büyük albüm, erkek ve kız tarafının ailelerine birer adet büyük albümün kopyası olan küçük albüm, bir büyük fotoğraf, üç adet kadar orta boy çerçeveli fotoğraf ve çekilen fotoğraflardan 30 adet kadar küçük boy fotoğraf. Bunlar temel isteklerdir. Eğer evlenecek çift arzu ederse aldığı paketin içine ilaveler yaptırabilir.

Düğün paketini seçerken nelere dikkat etmeli?

Düğün paketinde en kritik olan şey çiftin alacağı pakete birlikte karar vermesidir. Bunun yanında düğün paketi bütçenizi çok zorlamamalıdır. Eğer fotoğraf çekilecek mekan şehir dışındaysa paketinizin ücretinden ayrıca bir ulaşım masrafı çıkabilir. Düğün fotoğraf çekimi paketini randevu alırken fotoğrafçınızla birlikte kararlaştırın.

Düğün fotoğrafı çektirmek ne kadar sürer?

Düğün fotoğraf çekimi yaklaşık 2 saat ile 6 saat arasında sürebilir. Fotoğraf çekimi süresini etkileyen faktörler; paketin içeriği, çekimin yapılacağı mekana olan uzaklık ve poz sayısıdır. Manisa’da birbirine yakın 3 farklı mekanda fotoğraf çekimi ortalama 2 saat sürer. Şehir dışında çekim süresi daha fazla olur. Bunun nedeni fotoğraf çekimi yapılacak yere ulaşımda geçen süredir. Örneğin Manisa’da yaşıyorsunuz ve Çeşme’de düğün fotoğrafı çektirmek istiyorsunuz diyelim. Manisa’dan Çeşme’ye ulaşım yaklaşık 1 saat 45 dakika sürmektedir. Çekim ise yaklaşık 3 saat sürerse düğün çekiminizde size yaklaşık 6 ila 8 saat gibi bir zaman gerekir.

Nerelerde dış çekim düğün fotoğrafı çektirebilirim?

Düğün fotoğrafı çektirmek için çok çeşitli yer mevcuttur. Genellikle kamuya açık ve ücretsiz alanlarda fotoğraf çekimi yapılmaktadır. Özel mülklerde veya izne tabi yerlerde izin alınarak ve ücreti ödenerek düğün fotoğraf çekimi yapılabilmektedir. Aşağıda Manisa iline yakın kamuya açık ve ücretsiz bir şekilde fotoğraf çekimi yapılabilecek yerleri sizler için sıraladık.

  • Manisa
    • Mesir Tabiat Parkı
    • Kent Park
    • Manisa Laleli Yürüyüş Parkı
    • Yoğurtçu Kalesi
  • Çeşme
    • Alaçatı
    • Ilıca (Deniz kenarı / Halk Plajı)
    • Ildırı
    • Delikli Koy (Deniz kenarı / Halk Plajı)
    • Kleopatra Koyu (Deniz kenarı / Halk Plajı)
  • Gölmarmara
    • Gölmarmara Gölü
  • Salihli
    • Sart Harabeleri
    • Kurşunlu Kaplıcaları (Kurşunlu şelale)

Poz vermek ne demektir?

En basit haliyle poz “duruş” demektir. Çoğu fotoğrafçı karşısındaki kişiye “gülümseyerek durun” demek yerine “lütfen gülümseyerek poz verin” şeklinde hitap eder. Fotoğrafçının gelin ve damada belirlediği mekanda ve belirlediği şekillerde durdurup fotoğrafı çekmesine poz verdirme denir. Klasik düğün pozları, geniş açı pozları, yakın plan pozları, çılgın pozlar, gün batımı pozları, detay pozları vb. şeklinde pozlar çoğaltılabilir.

Düğün fotoğrafı çektirecek olan çift fotoğraf çekimi esnasında sürekli fotoğrafçıdan gelen komutları dinler ve uygular. Böylece yıllar sonra bile keyifle bakacağınız birbirinden güzel düğün pozlarınız olmuş olur.

Doğru düğün pozu vermek için nelere dikkat etmeli?

Doğru düğün pozunu gelin ve damada verdirmek fotoğrafçının görevidir.Bu nedenle birbirinden güzel fotoğraflar için fotoğrafçınızı dinlemeniz ve doğal hareket etmeniz çok önemlidir. Bu yüzden gelin ve damat düğün fotoğrafı çektirirken son derece rahat olmalı. Aksi durumda fotoğraflar yapay görünecektir.

Düğün fotoğrafı için pozlar neye göre belirlenip çekiliyor?

Düğün pozları en genel haliyle 4 konuya göre belirlenip çekiliyor;

  • Fotoğrafçının kendi tarzına göre belirlediği pozlar
  • Müşterinin özel olarak istediği pozlar
  • Mekanın ve havanın elverdiği koşullara göre belirlenen pozlar
  • Gelinin başörtülü veya açık olması

1- Fotoğrafçının kendi tarzına göre belirlediği pozlar: Düğün fotoğrafçılığı yapan her fotoğrafçının kendine has bazı özellikleri vardır. Her düğün fotoğrafçısı farklı pozlar çeker. Kimi fotoğrafçı çekimini 70×200 gibi tek lensle yaparken, kimi fotoğrafçı geniş açı, tele, makro lenslerle çekimini bitirir. Bu tarz bakış açıları her fotoğrafçıyı benzersiz yapar.

2- Müşterinin özel olarak istediği pozlar: Gelin ve damat yıllardır hayalini kurduğu düğünlerinde çekilecek olan pozların (eğer var ise) bir kısmını kendi istedikleri gibi çekilmek isterler. Çekim öncesi fotoğrafçıya istediklerine yakın örnek fotoğrafları bulup gösterirler. Fotoğrafçı eğer uygun görürse bu pozlara benzer pozlar çeker.

3- Mekanın ve havanın elverdiği koşullara göre belirlenen pozlar: Havanın kapalı yada açık olması, güneşin fotoğraf çekimi esnasındaki konumu, fotoğraf çekilecek mekanın müsait olması, çekim anındaki rüzgarın geliş yönü gibi etkenler fotoğraf çekiminde pozları etkiler. Örneğin, deniz kenarında denize karşı düğün fotoğrafı çekmek istediğimiz bir anda aşırı rüzgar gelin ve damadın rahat poz vermesini engeller. Kıyafetleri ve saçları uçuşturur. Diğer örneğimiz; çok güzel bir alaçatı taş evinin önünde veya delikli koyda çekim yapacakken buralarda yoğun bir insan kalabalığının olması pozları sınırlar ve belki de çekimin yapılmasını engeller. İpucu olarak; herkesin yoğun olarak gittiği meşhur olmuş mekanlarda kalabalıklara denk gelmemek için hafta içi kalabalıkların az olduğu bir zaman diliminde fotoğraf çekimi yapılabilir.

4- Gelinin başörtülü veya açık olması: Gelinin başörtülü olması düğün fotoğrafında poz çeşitliliğini sınırlayan en büyük etkendir. Başörtülü bayanlar geriye doğru bakamazlar ve yukarıya doğru bakamazlar. Yandan çekilen pozlarda başörtü gelinin yüzünü oldukça kapatır. Bu nedenle başörtülü gelinlerde düğün fotoğrafı pozu biraz daha önden ve yüzünü gösterecek şekilde çekilir. Bu durum poz çeşitliliğini sınırlandırabilir.

Düğün pozlarının özellikleri nelerdir?

Düğün pozu gelin – damadın heyecanını ve mutluluğunu yansıtıyor olmalı. Düğün pozu klasik, sevinçli, coşkulu, artistik veya sanatsal olabilir. Son dönemde düğün albümü öne çıktığı için albümde kullanılacak pozlar klasik, sevinçli, coşkulu, artistik veya sanatsal hepsi birlikte bir albüm içerisinde olabilmektedir.

Örnek düğün pozları

Düğün pozları denildiğinde yüzlerce farklı fotoğraf görebilirsiniz. Bu yazıda sizler için bazı öne çıkan pozlara yer verdik. Daha fazla düğün pozları için internette şu terimlerle arama yapabilirsiniz; Düğün fotoğrafları, Gelin damat fotoğrafları, wedding, Wedding pose, Wedding photography, natural wedding photo, dış çekim gelin damat, sunset wedding photo, creative wedding photos, çeşme düğün fotoğrafı, beach wedding photos

Örnek düğün pozları
Örnek düğün pozları

 

Klasik Düğün Pozları

Klasik düğün pozları denildiği zaman gözümüzün önüne hemen gelin ve damadın önden düz bir bakış açısı ile çekilmiş fotoğrafları gelir. Klasik düğün pozları çekilmesi gerekli olan bir poz çeşitidir. Yeni evlenen çift her ne kadar farklı pozları sevse de yine de evinde bir tane klasik düğün fotoğrafı görmek ister. Çünkü klasik düğün pozu o mutlu düğün anını anlatan en sade ve naif fotoğraf şeklidir.

Klasik düğün pozları
Klasik düğün pozları

 

Geline Odaklamış Örnek Düğün Pozları

Düğün fotoğraflarında gelin ve damat fotoğrafları çok meşhurdur. Çoğunlukla düğün fotoğraflarında gelin ve damat görürsünüz. Günümüzde panoramik albümlerin yaygınlaşmasıyla beraber artık albüm içine çok çeşitli fotoğraflar girebilme şansı buldu. Geline özel birbirinden güzel kareler çekilebilmekte ve bu mutlu anlar ölümsüzleştirilebilmektedir. Aşağıda birbirinden güzel geline özel düğün pozlarına yer verdik.

Geline odaklanmış düğün pozları
Geline odaklanmış düğün pozları

 

Damada Odaklanmış Örnek Düğün Pozları

Düğün fotoğrafları çoğunlukla gelin ve damat pozlarından oluşur. Fakat son zamanlarda düğün albümlerinde fotoğrafların kullanılmasıyla birlikte hem gelin hemde damata özel tekli fotoğrafların kullanılması öne çıkmaya başlamıştır. Aşağıda sizler için derlediğimiz damada odaklanmış düğün pozları yer almaktadır.

Damada özel düğün pozları
Damada özel düğün pozları

 

Çeşme Alaçatı’da Çekilmiş Örnek Düğün Pozları

Çeşme / Alaçatı düğün fotoğrafı çekilmek isteyen çiftler için oldukça revaçta olan bir yerdir. Alaçatı’da çiftleri bu denli kendine çeken ne var derseniz, rengarenk renkte taş binalar, çiçekler, değirmenler ve iki farklı dokudaki halk plajları. Aşağıda sizler için bir derleme yaptık.

Çeşme alaçatı 10 örnek düğün pozu
Çeşme alaçatı örnek düğün pozları

 

Geniş açı ve panoramik örnek düğün pozları

Düğün fotoğrafı çekerken geniş açı ve geniş açının biraz daha genişi olan panoramik pozlarla çekim yapılabilmektedir. Aşağıda internetten sizler için seçtiğimiz bazı geniş açı ve panoramik açıyla çekilmiş düğün fotoğraflarını bulabilirsiniz.

Geniş açı 4 örnek düğün pozu
Geniş açı ile çekilmiş düğün pozları

 

Panoramik açıyla çekilmiş beş düğün pozu
Panoramik açıyla çekilmiş beş düğün pozu

 

Deniz kenarında çekilmiş 12 örnek düğün pozu

Deniz kenarında çekilmiş 12 düğün pozu
Deniz kenarında çekilmiş 12 düğün pozu

 

Neden randevu almak gerekir?

Düğün fotoğraf çekimi genellikle haftasonu yapılmaktadır. Bu durum yoğunluğa neden olmaktadır. Özellikle yaz aylarında hafta sonu düğün fotoğrafı çeken fotoğrafçılar dolu olmaktadırlar. Eğer önceden randevu almamışsanız fotoğrafçı bulamayabilirsiniz. Diğer bir neden ise, eğer randevu alırsanız hem çift kendisini çekime hazırlar hemde fotoğrafçı.. Nerede fotoğraf çekilecek, hangi paket olacak tüm bunlar fotoğraf çekiminden önce konuşulması gerektiğinden çekimden bir iki ay önce mutlaka randevu almanız gerekir.

Randevu almanın faydaları

Tüm işlerinizi önceden ayarlayabilir, planlama yapabilirsiniz. Belirsizlikleri ortadan kaldırdığınız için stres yaşamazsınız. Fotoğraf çekimi çok rahat gerçekleşir. Fotoğraf çekimi ne kadar süre ile yapılacak, nerede yapılacak, nasıl yapılacak gibi konuları düşünmezsiniz. Düğün fotoğraf çekiminde önceden randevu almak önemlidir.

Neden dış çekim yaptırmalıyım?

Düğün fotoğraflarının kapalı stüdyo ortamı değilde açık havada ve değişik mekanlarda yapılmasına dış çekim denilmektedir. Düğün fotoğraf çekiminde son dönemlerde artık moda olan dış çekim yaptırmaktır. Dış çekimde yapay hiçbir şey yoktur. Herşey gayet doğal ve gerçektir. Dış çekim doğal ortamda gerçekleştiği için çok rahat fotoğraf çektirirsiniz. Aynı zamanda güzel bir deneyim de yaşamış olursunuz. Bu nedenle dış çekimi tüm çiftlerimize tavsiye ediyoruz.

Dış çekimin avantajları

Dış çekimın avantajları; doğaldır, eğlencelidir, güzel deneyim sunar, gerçektir.

Dış çekimin dezavantajları

Dış çekimin çok dezavantajı olmamakla birlikte biraz yorucudur, hava sıcaksa terletebilir, çekim günü düğün etkinliği olacaksa biraz acele ve stres yaşayabilirsiniz. Şehir dışında çekim olacaksa yol ücreti cüzide olsa bütçenizi zorlar. Eğer hastalığınız varsa, yürümekte zorlanıyorsanız veya tansiyon rahatsızlığı varsa dış çekimde biraz zorlanabilirsiniz. Kış aylarında kötü hava koşullarında dış çekim yapmak imkansız hale gelebilmektedir.

Dış çekim ile stüdyo çekimin farkları

Dış çekimde herşey gerçektir, stüdyo çekiminde arkafonun değişmesi istenirse bir miktar yapaylık olacaktır. Dış çekimde biraz yorulabilirsiniz stüdyoda çekimde çok yorulmazsınız. Dış çekim uzun sürer, stüdyo çekimi kısa sürer. Dış çekimde güzel bir deneyim yaşarsınız gezersiniz, eğlenirsiniz, koşarsınız, deniz kenarında dolaşırsınız ama stüdyoda bunlar olmaz.

Dış çekimde fotoğraf çektirecekler nelere dikkat etmeli?

Dış çekimde aracınız bakımlı olmalı yolda kalmamalısınız, hasta iseniz ilaçlarınızı almalısınız, tok olmalısınız, gelinin yanında en az bir kişi yardımcı olmalı, uzak bir yere gidilecekse aracınızda klima olmalı, denize girilecekse kıyafet değişimi için önceden otel tutulmalı, topuklu ayakkabı yanında rahat yürüyebileceğiniz ayakkabı olmalı.

Düğün fotoğrafı çektirecekler neden Çeşme’yi tercih ediyor?

Ege bölgesinde denize yakın olan şehirler düğün fotoğraflarını Çeşme’de çektirebiliyorlar. Çeşme fotoğraf çekimi için çok güzel olanaklar sağlıyor. Alaçatı taş evler, değirmenler, çok güzel sokaklar, çiçekler, iyi kalpli yöre insanı, ılıca halk plajı, deliklikoy halk plajı, kleopatra plajı vb. tüm bunlar eşsiz olanak sağlıyor.

Çeşme Fotoğrafları
Çeşme Fotoğrafları

 

Çeşme’de düğün fotoğrafı çektirirken nelere dikkat etmeli?

Çeşme’ye mesafe olarak yakın değilseniz çekim zamanına geç kalmamaya dikkat edin. Topuklu ayakkabı yanında rahat yürüyebileceğiniz ayakkabı bulundurun, eğer ilaç kullanıyorsanız yanınızda mutlaka ilaçlarınızı bulundurun. Eğer düğün fotoğrafı çekerken denize girip poz verecekseniz kıyafet değişimi için önceden bir otel/pansiyon tutmanız faydalı olacaktır.

Çeşme’de nerelerde düğün fotoğrafı çektirebilirim?

Çeşme’de neredeyse her bölgede halka açık yerlerde düğün fotoğrafınızı çektirebilirsiniz. Biz aşağıya en çok tercih edilen yerleri yazdık;

  • Çeşme/Alaçatı merkez (Çarşı ve değirmenler)
  • Deliklikoy (Halk plajı, Deniz Kenarı)
  • Ildırı
  • Ilıca (Halk plajı, Deniz Kenarı)
  • Kleopatra (Halk plajı, Deniz Kenarı)
Çeşme Deliklikoy'da kalabalık bir gün
Çeşme Deliklikoy’da kalabalık bir gün

 

Delikli Koy’da düğün fotoğrafı çektirmenin avantajları & dezavantajları

Çeşme Alaçatı Delikli Koy oldukça meşhur bir halk plajıdır. Özellikle yaz mevsiminde ve haftasonu çok kalabalık olabilmektedir. Çekimleri hafta sonuna yapmak istemezseniz delikli koy oldukça güzel bir halk plajıdır. Çok kalabalık olduğu anlarda çekim yeri bulamama ve araç park yeri bulma sorunu olabilmektedir. Bu nedenle kalabalık bir güne denk gelindiğinde yakınlardaki plajlarda çekim yapılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.